Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна кампания събира средства за 7-годишната Михаела

Детето има Сарком на Юинг, терапията е непосилна за семейството

7-годишната Михаела от Димитровград набира средства за своето лечение
Снимка: e-svilengrad.com

Тази вечер в Димитровград ще се състои благотворителен концерт за събиране на средства за лечението на 7- годишно момиче.

В дарителската кампания "Бъдеще за Михаела" се включиха деца от Хасково и Димитровград. От 6 години Михаела се бори със страшната диагноза Сарком на Юинг.

"Каза ми, че не иска това изобщо да й се е било случвало, че вече няма сили. Това за една майка е ужасно - да чуе детето си на 7 години да й каже, че няма сили", разказва Пепа, майката на болното дете. 

"Каза ми "Защо другите деца са си вкъщи, а аз не съм. Искам вкъщи, искам батко. Как да й обясня, че не може? Наистина много, много ми е трудно този път, защото тя вече е наистина голяма. Тя разбира много повече неща и е преживяла много повече неща, отколкото други хора, възрастни, не са видели през целия живот", допълва майката на Михаела.

Лекарствата, необходими за лечението на детето, не се заплащат от Здравната каса и са непосилни за семейството. Цената на един флакон е 15 хиляди евро. За терапията на Михаела са необходими 6 курса, чиято обща стойност достига 360 хиляди евро. 

Първият курс трябва да започне в началото на февруари. Досега в дарителската сметка на момичето са събрани 82 хиляди лева. В платформата HelpKarma са събрани 48 хиляди евро.

"Искам да им благодаря, че приеха Михаела в сърцата си. Искам да им кажа, че това, което правят, е наистина много благородно и да помогнеш на едно невинно дете, дори с нещо малко, дори само с внимание, е нещо много за нас", казва развълнувано майката. 

"Искам да им пожелая да са здрави, да са благословени и никога да не преживеят това, което преживяваме ние. Никой, по никакъв начин, никога да не разбере какво е за една майка да се наложи да проси помощ за детето си. Не искам никой да изпада в такава ситуация."

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна