Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бусманци на протест заради липсата на канализация

Местните недоволни, че са извън обхвата на регионално проучване за канализация на кварталите около София

Снимка: БГНЕС

Жителите на село Бусманци утре излизат на протест. Те са недоволни, защото населеното място отпада от обхвата на регионално предпроектно проучване за изграждане на ВиК мрежата на Столичната община по Оперативна програма "Околна среда". Така в селото няма да бъде изградена канализация.

Местните жители заявиха, че между 16.30 и 18.30 часа ще затварят за кратко движението в района на кръстовището на ул. "Просвета" и ул. "Беговица“, на пътя, свързващ Летище София с околовръстното шосе на столицата. Ще се пропускат градският транспорт и колите със специален режим на движение, като пътят ще се затваря през 15 минути и отваря за 10-минутни интервали.

На проектен етап е била определена прогнозна стойност за около 25 млн. лв. за изграждане на местната канализационна мрежа. Сега опасенията на живеещите в Бусманци са, че европейските пари няма да стигнат до тях и ще останат без канализация.

„Протестираме срещу това, че сме ограничени да получим в скоро време канализация за селото. През последните 30 в Бусманци не е направено почти нищо, свързано с благоустрояването, а това е едно малко, китно селце на входа на голяма София, заявява Бистра Зографова. Не виждаме надежда скоро да получим финансиране, поради което сме готови на решителни действия, допълва тя.

Проблемите в Бусманци са много, но най-важна е канализацията. Улиците се наводняват, разказва Милена Йончева. „Особено пред детската градина и училището се завирява, до 20 см стига водата. Един дъжд и няма минаване оттам.“ Заради трафика на тежкотоварни автомобили през населеното място пътят е в окаяно състояние, казва още Йончева.

В петък в 9.30 кметът на Район Искър Ивайло Цеков е поканил представители на проектанта и организатори на протеста.

Кметът отрича твърдението на местните жители, че нищо не се прави за населеното място, дава пример с две нови детски площадки и опровергава заявеното, че не се прави нищо за уличната мрежа.

Цеков уверява жителите на Бусманци, че ще бъдат направени последни усилия селото да се включи в агломерацията на София.

Чуйте звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна