Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Козметици протестираха в Стара Загора, заради изискване да работят с лекар-специалист

Козметици от Стара Загора и региона излязоха на протест, заради неправомерно издадени, според тях, предписания от местната здравна инспекция, която ги задължава да работят с лекар-специалист ако използват конкретни уреди за разкрасяване. Проблем се оказа тълкуването на изречение в Наредба 9 за придобиване на професионална квалификация "Козметик“, в което се упоменава, че работата с определени уреди и апарати наречени преформирани физикални фактори, трябва да става под наблюдението на лекар-специалист.

Повод за протеста станаха издадени предписания на 7 новосъздадени салони за красота в Старозагорско, за които Регионалната здравна инспекция в Стара Загора настоява за лекарско наблюдение от дерматолог.

Според козметиците става въпрос за използването на уреди като дарсонвал, йонофореза, ултразвук с параметри за козметиката, за които наредбата изисква само втора степен квалификация. „Ние не лекуваме пациенти. Става въпрос за козметични процедури с козметични апарати“,  обясни Татяна Викторова, председател на Асоциацията на козметиците в България. По думите й засега има сигнали за такъв проблем само в Стара Загора, което предполага, че по други места наредбата не се тълкува така.

Протестиращите бяха приети на среща в Регионалната здравна инспекция, след което стана ясно, че няма да се налагат глоби. Издадените предписания ще бъдат удължени, ще се проведат индивидуални разяснителни срещи със засегнатите и ще се търси тълкуване и промяна на въпросната част от наредбата.

„Вече имаме разговори с експерти към Националната агенция за професионално обучение и развитие, която е писала държавния образователен стандарт, въведен с тази наредба тъй като има различно тълкуване на тази част от наредбата“, каза д-р Елена Канева от РЗИ – Стара Загора. Тя допълни, че няма спряна и отказана регистрация на дейността на нито един от салоните. 

Удовлетворени от срещата бяха и протестиращите козметички. “Най-вероятно ще следва промяна на държавния образователен стандарт, защото това изречение буди двойствено тълкуване на тази част от наредбата“, каза  Татяна Викторова, председател на Асоциацията на козметиците в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна