Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания желае търговска сделка със САЩ, включваща цифров данък

Андреа Лийдсъм, британски бизнес-секретар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Обединеното кралство по въпросите на бизнеса, енергетиката и индустриалните стратегии Андреа Лийдсъм заяви в четвъртък пред британското Talk Radio, че нейната страната би искала да сключи търговско споразумение със САЩ.

Лийдсъм обаче потвърди за пореден път правителствената позиция, че Обединеното кралство ще наложи цифров данък върху американските технологични гиганти, тъй като "тези огромни мултинационални компании, които реализират невероятни по размер доходи и печалби, трябва да бъдат обложени с данък".

Тя също така предложи глобален подход за решаване на този въпрос, за да се гарантира, че американските технологични фирми ще плащат "справедлив дял" на страните, в които правят бизнес.

Бизнес-секретарят на Обединеното кралство посочи, че правителството ще вземе "скоро" окончателно решение дали да позволи на китайската компания "Хуавей" (Huawei) да участва в изграждането на мобилните 5G мрежи в страната.

Пред Sky News Андреа Лийдсъм дори намекна, че Великобритания вероятно ще позволи на "Хуавей" да бъде част от бъдещата 5G мрежа на страната поради липса на по-добра алтернатива. Според нея продължават да се обмислят и други мрежови доставчици, но "Хуавей" изглежда е най-подходящ за нуждите на британското правителство. Г-жа Лийдсъм добави, че "в идеалния случай би имало повече доставчици на инфраструктура, подобна на работата, която върши "Хуавей".

Преди дни премиерът Борис Джонсън призова противниците на "Хуавей" да предложат алтернативи на китайския технологичен гигант, отбелязвайки обаче, че националната сигурност трябва да се счита за най-висок приоритет.

Междувременно САЩ продължават да са категорични, че Великобритания изобщо не трябва да използва технологията на "Хуавей". Г-жа Лийдсъм смята, че притесненията на САЩ са разбираеми, като се има предвид тесните двустранни отношения между двете страни, добавяйки, че "има редица фактори, които трябва да бъдат взети под внимание".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна