Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Музикалната вечер – на фокус диригентът Росен Миланов

БНР Новини
Снимка: rossenmilanov.com

Срещаме ви с талантливия български диригент Росен Миланов – разговорът с Маестрото е записан при последното му идване в България. Под негово диригентство на 12 декември миналата година Софийската филхармония, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и солистите Цветелина Василева, Мариана Панчева, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров изпълниха Реквием от Верди. 

Понастоящем Росен Миланов е музикален директор на Симфоничния оркестър Кълъмбъс, Симфоничните оркестри на Чатакуа и Принстън. След седемгодишния си мандат със Симфоничния оркестър на Княжество Астурия – един от водещите оркестри на Испания, от миналата година пое поста на главен диригент на Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия в Любляна.

Името на Росен Миланов е добре познато у нас – той е сред съоснователите, музикален директор и диригент на Нов симфоничен оркестър (1997-2013), в паралел беше и пет години диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио (2003-2008), както и гост-диригент на Софийската филхармония.

На 13 януари празнува своя 55 рожден ден – не е юбилей, но е добър повод, заедно с благопожеланията, които му отправяме за здраве и щастливи полети в музиката, да се насладим на неговото диригентско изкуство, запечатано в записите, които притежаваме във фонда на БНР. 

От предаването ще научите какво „внедрява” Маестрото от американския опит в работата с европейските оркестри, как балансира живота си между професията диригент и нещата извън музиката, които обича – пътешествията, приятелите, кулинарните страсти, чуждите езици (в момента изучава японски). И още – за музицирането му с известни изпълнители, за посвещението на съвременната музика.

Слушайте в „Музикални вечери“ на 24 януари от 19.20 ч.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна