Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните лидери отбелязват годишнина от освобождаването на Аушвиц

Световни лидери участваха в прием в резиденцията на израелския президент в сряда вечерта.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световни лидери и оцелели от Холокоста са днес в Ерусалим да отбележат 75-години от освобождаването на Аушвиц – лагерът на смъртта от Втората световна война, в който нацистите са избили над 1,1 млн. души, повече от тях евреи, предаде АФП.

Президентите на Русия и Франция, американският вицепрезидент Майк Пенс и британският принц Чарлз, представляващи съюзническите сили от войната, ще направят обръщения на церемония в мемориала „Яд Вашем“.

Изказване ще направи и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на срещата на над 40 държавни глави, включително българският президент Румен Радев, премиери и благородници – най-голямото международно дипломатическо събитие в историята на Израел, охранявано от над 10 000 полицаи.

Заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху лидерите ще предупредят срещу възраждане на антисемитизма в речи в мемориалния център в памет на 6 млн. евреи, убити от нацистка Германия в газови камери, гета и концлагери.

„Това е историческо събиране не само за Израел и еврейския народ, но и за цялото човечество“, заяви израелският президент Реувен Ривлин, призовавайки света „да се обедини срещу борбата с расизма, антисемитизма и екстремизма“.

Около 100 оцелели от Холокоста ще участват в събитието. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени