Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският вирус отново "зарази" световните фондови борси

В четвъртък азиатските фондови борси се оказаха под силен натиск от продажби с оглед на ново нарастване на инвеститорските опасения относно разпространението на китайския коронавирус и потенциалния негативен ефект върху световна икономика.

Водещият китайски индекс Shanghai Composite се понижи с цели 2,75%, а по-малкият индекс Shenzhen Composite - с 3,45%, докато индексът Hang Seng се раздели с 1,52% от стойността си. След като ден по-рано инвеститорите сякаш игнорираха въпроса с новия смъртоносен вирус в Китай, в четвъртък те отново започнаха да се опасяват от разрастване на заразата с оглед на предстоящото пътуване на милиони китайци за Лунната нова година, която започва в събота (25-и януари), и след информацията за пълна блокада на 11-милионния град Ухан, от където тръгна новия смъртоносен вирус.

Японският индекс Nikkei се понижи с близо 1% в резултат и на разочароващо слабите данни за вноса и износа на трета по силна световна икономика в края на 2019-а година.

Европейските пазари на акции също отвориха "на червено" преди да последва известна стабилизация, тъй като фокусът на внимание на инвеститорите на стария континент постепенно се измества от кризата с китайския вирус към провеждащото се днес първо за годината заседание на ЕЦБ. Не се очаква банката да обяви промени в досегашната си стимулираща парична и лихвена политика след края на днешното заседание (от 14:45ч.). Финансовите пазари обаче ще следят внимателно започналия преглед на досегашната политика на ЕЦБ под управлението на новия председател на банката и пресконференцията на Кристин Лагард (от 15:30ч.), на която тя може да преразгледа основните цели на централната банка и как те да бъдат постигнати.

Според някои анализатори Кристин Лагард може да въведе нов подход на ЕЦБ от две части - единият да се фокусира върху достъпните финансови инструменти за постигане на инфлационното целево ниво от малко под 2 на сто, а другият върху финансовата стабилност и комуникация. Някои от тях предполагат, че г-жа Лагард може да постави под съмнение ползата и устойчивостта на досегашните политики на ЕЦБ на отрицателни лихвени ставки и на масовите покупки на облигации, известни като "количествени улеснения".

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 стартира днешната търговия с понижение от 0,3%, преди обаче спадът да се ограничи до по-скромните около 0,15%. Немският индекс DAX 30 се понижава с 0,32%, а британският FTSE100  - с 0,28%, като и те парираха първоначалните си загуби с около и над 0,5%.

Френският индекс CAC 40 дори вече се търгува на зелена територия, нараствайки с 0,14%, а италианският индекс MIB се повишава с 0,8%, заличавайки спада си по време мини кризата, в която се оказаха капиталовите пазари в Италия в сряда след информацията за оставката на външния министър Луиджи ди Майо като лидер на движението "5 звезди".

И през днешната европейска търговия под най-силен натиск от продажби се намират акциите на компаниите за луксозни стоки с оглед на сериозните им приходи от продажбите в Китай. Акциите на Burberry Group поевтиняват с 1,16%, на Kering - с над 2% и на LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton - с 0,78%.

Европейските инвеститори продължават да следят и развитието на търговското напрежение между САЩ и ЕС след вчерашната заплаха на американския президент Доналд Тръмп, че може да наложи мита от 25% върху вноса на европейските автомобили, ако не бъде постигната двустранна сделка преди президентските избори през ноември.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пък отбеляза по време на Световния икономически форум в Давос, където тя се срещна с Тръмп, че очаква нова търговска сделка със САЩ в рамките на "няколко седмици". По-рано в четвъртък пък се заговори, че тя планира да посети Вашингтон през февруари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна