Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Лазаров: Музикантът е по-добре да изгражда свой собствен образ, а не да копира

Снимка: @zdravko.lazarov.100

„Музикантът е по-добре да изгражда свой собствен образ, а не да копира, но аз винаги съм се стремил да възприема най-доброто от всички мои учители и да търся собствен почерк в интерпретацията на партитурата“, това казва диригентът Здравко Лазаров. Предаването „Български изпълнители“ представя личността и творчеството на младия и вдъхновен български музикант, главен диригент на Истанбулската държавна опера

Здравко Лазаров е роден през 1981 г. в Стара Загора. Интересът му към дирижирането се заражда още в музикалното училище в родния му град, а негов вдъхновител в това направление, по думите на нашия гост, е един от неговите учители, изявеният български композитор Петър Петров. В следващите години негови учители по дирижиране са проф. Вирджиния Атанасова в НМА „Панчо Владигеров“ (София) и проф. Георги Димитров в АМТИИ (Пловдив). Взема участие в международни майсторски класове и специализации на известни диригенти и състави: проф. Ервин Ортнер и „Arnold Schoenberg Chor“ – Виена, проф. Ерик Ериксон и „Eric Ericson Chamber Choir“ – Швеция; Камерен Ансамбъл „Ars Nova“ – Копенхаген, Дания; Андро Парот и „Helsingborg Symphony Orchestra“ – Хелзинборг, Швеция.

През годините работи като пианист и диригент с различни състави, сред които Академичен хор „Ангел Манолов“, Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“, Фолклорен хор „Елица“, хормайстор е в ОФД Пловдив, възобновява Студентския хор и оркестър на СУ „Св. Климент Охридски“ по покана на университета, гостува като диригент на Разградската филхармония, работи като диригент на оперните оркестри в Мерсин и Стара Загора, а от няколко години е главен диригент на Истанбулската държавна опера.

Здравко Лазаров споделя моменти от творческия си път със слушателите на програма „Христо Ботев“, съчетано с прекрасна оперна и инструментална музика, на 24 януари от 23 часа в предаването „Български изпълнители“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна