Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Концерт за надежда" с цигуларката Зорница Иларионова

Зорница Иларионова
Снимка: личен архив

"Концерт за надежда" е благотворителна инициатива, която има за цел чрез музикални събития да се събират средства в подкрепа на младите таланти от Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Първият сезон на концертите, организирани от младия преподавател в училището Сава Вутов, увлече съмишленици и събра повече от 5000 лв, които бяха разпределени между деца с амбиции да се явят на конкурси, майсторски класове или да направят записи. 

Вторият сезон 2019/2020 се провежда под ръководството на младата пианистка Гергана Несторова, отскоро също преподавател в НМУ. За поредния "Концерт за надежда" на 26 януари от 17 часа в залата на училището тя е поканила цигуларката Зорница Иларионова - млада, но вече позната на любителите на класическата музика с многобройните си награди от наши и чужди конкурси, както и с участия в различни фестивали и проекти. 

Желанието на Зорница Иларионова да подкрепи благотворителна кауза я привлича към инициативата "Концерт за надежда" в училището, което самата тя е завършила. В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" цигуларката сподели, че точно заради това тази сцена е най-отговорната за нея - защото в публиката са нейните учители и децата, които имат нужда от мотивация и личен пример. А нейният принос към инициативата ще бъде и поканата й за участие в концерта на 16-годишната цигуларка Лора Маркова.

Зорница Иларионова ще се представи в дуо с младата пианистка Мартина Табакова. В програмата ще прозвучат сонати от Бетовен, Брамс, Дебюси, “Полета на сокола” от съвременния композитор Алексей Шор и накрая - две от най-обичаните виртуозни пиеси на Сарасате: "Цигански напеви" и "Навара" за две цигулки и пиано.

Повече за каузата "Концерт за надежда" и за участието в нея чуйте в интервюто с Гергана Несторова и Зорница Иларионова в звуковия файл. В него е и един от най-новите записи на Зорница, направен с пианистката Мария-Елена Средева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна