Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебют на КНДР на Мюнхенската конференция по сигурността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея ще изпрати своя делегация на Мюнхенската конференция по сигурността за първи път в 56-годишната история на дипломатическата среща на най-високо равнище, съобщиха днес организаторите ѝ, предаде АФП.

Говорител на конференцията потвърди, че севернокорейският заместник външен министър Ким Сон-гьон ще участва в събитието следващия месец.

Съобщението идва, след като преди месец Пхенян обяви, че слага край на мораториумите над тестовете с ядрени и междуконтинентални балистични ракети.

Самоналожената забрана за опити бе в центъра на продължилата две години ядрена дипломация между КНДР и САЩ, включила три срещи между лидерите Ким Чен-ун и Доналд Тръмп.

В Мюнхен се очакват още държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, шефът на Пентагона Марк Еспър и председателката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф също ще участва в конференцията.

Основана през 1963 г., Мюнхенската конференция по сигурността приема всяка година стотици високопоставени официални лица и десетки световни лидери за дискусии по световните предизвикателства.

Тази година форумът ще се състои от 14 до 16 февруари. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени