Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на газовата борса - по-ниски от определените от регулатора

Снимка: БГНЕС

Средните цени на газа, който се търгува на Българската газова борса, са с 9 на сто по-ниски от определените от енергийния регулатор цени на синьото гориво, но търгуваните количества все още са пренебрежимо малки. Това каза в интервю за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. 

Газ за борсата се придвижда да се осигури и чрез терминала за втечнен газ в гръцкия град Александруполис, от който проект страната ни ще придобие една пета. До края на февруари се очаква да бъдат подписани всички документи.

Следващата седмица представители на "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" заминават за разговори в Съединените щати с търговци и американски компании - производители на втечнен природен газ, съобщи Владимир Малинов. 

"Булгартрансгаз" подписа обвързващ документ за придобиване на 20% от проекта за газов терминал в района на Александруполис в Гърция.

"Водим активно търговските си преговори с компанията, която управлява и менажира проекта, за да финализираме всички документи - договора за покупко-продажба на акциите и договора за акционерното споразумение", обясни Владимир Малинов в предаването "Хоризонт до обед". 

Намеренията са през февруари всички документи да бъдат подписани, уточни той. "Самото акционерно участие на "Булгартрансгаз" ще бъде в размер на 13 милиона и 48 хиляди евро. И е предвидено инвестиция за реализация на проекта в рамките на 16,6 милиона евро. Това е инвестицията, която ще трябва да направи "Булгартрансгаз" в терминала", изтъкна Малинов.

22 търговски дружества са регистрирани като участници на газов хъб "Балкан". "Половината от тях работят и търгуват активно. Към настоящия момент "Булгаргаз" не са предложили количества извън тези, които имат ангажимент по закон в рамките на програмата за освобождаване на газ", коментира още Владимир Малинов.

25% от количествата, които по закон са предвидени за 2020 година, са продадени. Това са около 55 милиона кубични метра природен газ.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени