Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Drop Down Community - от класиката до най-модерните течения в музиката (и обратно!)

Милен Максимов и Алекс Атанасов в студиото

Drop Down Community звучи като име на хип-хоп банда, но всъщност е нов български независим струнен оркестър, сформиран от млади музиканти - приятели и ентусиасти, които искат да свирят модерна, привлекателна за широка аудитория музика.


Казват, че фаталното число 13 е ключово за състава - 13 музиканти се обединяват в този камерен оркестър, водени от амбицията да извадят класическата от музика от статуквото на „музейно“ изкуство и да я сблъскат с най-новите музикални тенденции и звучене. Школувани в най-добрите световни музикални университети и академии, младите хора изпълняват на високо професионално ниво както музика от утвърдени класически композитори, така и авторски произведения, в които личат новаторски виждания за звученето на струнния оркестър. 

Дебютът на Drop Down Community в началото на есента е с концерт в пещерата Леденика, част от фестивала „Музика в пещерата“. В екстремни условия, при температура от 7 градуса и 90% влага, младите музиканти изпълняват Камерна симфония на Дмитрий Шостакович. 

Сега предстои ново предизвикателство за новия оркестър - първо представяне на столична сцена. Избрали са тя да е нетрадиционна - клуб EXE на ул. "Шипка" 6. Датата е 29 януари, началният час - 21.30. Към Drop Down Community ще се присъединят музиканти, познати от други жанрове, а програмата ще бъде съставена от авторски пиеси, написани специално за случая.

Контрабасистът Алекс Атанасов и цигуларят Милен Максимов разказаха подробности в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна