Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 25 януари (събота)

Две седмици Нора Ампова показва „1 милиард секунди“

Снимка: Личен архив

„1 милиард секунди“ се казва най-новата експозиция на Нора Ампова, която тя открива на 25 януари (събота) в Doza Gallery.

Проектът има панорамен или дори калейдоскопичен характер. Това не е типичната изложба на интересен и разпознаваем вече автор на живопис, рисунка и др. „картини“. Не е нито жалба, нито хвалба по отминалите 31 години (горе-долу милиард секунди), а по-скоро разгръщане на образите в търсене на следи, схема на визуализация по натрупания опит, откриване и поставяне на мери в личното художествено поле на автора.

Съвсем импровизирано събрах изложбата – призна пред Радио София художничката. Работите са от последните 10 и повече години.

Заглавието е с лека закачка, ще има две паралелни изложби всъщност. Освен старите неща, ще има и 31 портрета. Щастлива съм да кажа, че като млад творец голяма част от изминатите дотук километри са по пътя на изкуството, на живописта в частност.

Медиите, които съм използвала са доста разнообразни. Изложбата има и много рисунки, и дигитална живопис.

Експозицията показва каква е Нора Ампова – не обича да стои на едно място, а да експериментира, да се поставя в различни ситуации, да търси.

Експресията, бързите скици са ми най-близо до темперамента и до сърцето. Изложбата не е ретроспекция, а в нея има по-скоро еклектика.

Можете да разгледате творбите ѝ до 8 февруари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени