Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глината – вълнуваща материя

БНР Новини

„Глината – вълнуваща материя“ – под това заглавие в галерия „Академия“ виждаме една иновативна, професионална и с огромна фантазия изложба на професор Ивана Енева, която в голяма степен показва целия ѝ сложен и интересен творчески път. 

Експозицията е резултат от дългогодишните творчески търсения на този изключителен артист в областта на най-иновативните съвременни керамични техники: „Плейпърклей“, „Инкрустации на цветни маси“ и „Съвременна терасигилата“. Основната концепция, която Ивана Енева развива в своите творби, е търсенето на нова модерна образност, основана на изключителните свойства на глината да се свързва с други материи. 

Художничката в различните свои цикли, пластики, стенни картини, обли керамични форми „среща“ керамиката със стъклото, метала, хартията и създава нови трайни пластически и естетически възможности. Ивана Енева, която от години преподава специалност „керамика“ в Художествената академия, показва на публиката и своите студенти как изследва в исторически план различни технологии в глината и нейните преобразования – даже такива, които са били забравени цели хиляда години като терасигилата. 

Енева е художник изследовател, който създава нова образна система, който може даже да свърже едно произведение на Йордан Радичков с керамиката и глината, да създаде различна програмна идея за една керамична творба. Тя претворява в големите си керамични творби нашата национална традиция и иконография и в същото време ни свързва с най-новата, модерна изразност.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна