Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частните болници искат смяна на модела на договаряне и заплащане на лекарствата

Снимка: Ани Петрова

В писмо до министъра на здравеопазването от Националното сдружение на частните болници настояват за смяна на модела на договаряне и заплащане на лекарствата.

Поводът са изнесените преди седмица данни от управителя на Здравната каса, че тя е заплатила за едно лекарство цена, седем пъти по-висока за частните болници в сравнение с държавните, и идеята на здравния министър и частните болници да правят обществени поръчки.

От Сдружението предлагат Здравната каса да закупува оноколекарствата от производителите на цена на доставка и да заплаща директно на тях. Така цената ще е еднаква за всички,посочи пред „Хоризонт“ председателят на Сдружението Красимир Грудев:

„Министерството може да промени наредба 10. Това е наредбата, с която по същата процедура Касата закупува лекарствата за домашно лечение. Да започне да закупува тя чрез обществени поръчки лекарствата от доставчиците на онколекарства за България, а болниците само да требват от определените чрез обществена поръчка доставчици лекарства, нужни им за лекуване на своите пациенти и Касата да заплаща по постигнатата вече единна цена на тези доставчици“.

Според Сдружението искането частните болници да правят обществени поръчки за лекарствата ще противоречи на европейското право. Провеждането на обществена поръчка не гарантира нито най-ниска цена, нито еднаква цена за всички лечебни заведения, категорични са от частните болници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!