Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралица Елизабет II даде зелена светлина за Брекзит

| обновено на 23.01.20 в 18:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сделката за Брекзит на британския премиер Борис Джонсън официално се превърна в закон след одобрението на кралица Елизабет Втора, което проправя пътя за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз следващата седмица.

Документът беше подписан от британската кралица след сравнително бързото му прокарване в парламента.

Заместник-председателя на Камарата на общините Найджъл Еванс съобщи новината пред депутатите в следобедните часове.

За да се превърне в международен закон, сега е необходимо одобрението и на Европейския парламент. То се очаква следваща седмица, така че планираната дата за Брекзит на 31 януари е напълно реална.

Снощи Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент) се отказа да играе т.нар. „парламентарен пинг-понг“ и в крайна сметка и двете камари на парламента одобриха предоговорената сделка за Брекзит на Борис Джонсън. По-рано Камарата на лордовете върна проектозакона обратно в Камарата на общините с пет поправки, някои доста важни (като тази за даване на автоматично право на гражданите на ЕС да останат на територията на Обединеното кралство след Брекзит, вместо да кандидатстват за това право), но депутатите в Камарата на общините, в която управляващите разполагат с убедително мнозинство, отхвърлиха поправките. Документът отново бе върнат в Камарата на лордовете, както изисква законът, но благородниците решиха, макар и с неохота, да не търсят ново съгласуване на текста и да не бавят повече процеса по напускане на ЕС. Това даде повод на Борис Джонсън гръмко да обяви, че Обединеното кралство е пресякло линията на финала за Брекзик и сега страната може да върви напред като едно цяло след години на разделение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени