Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Нейков: По-добре е да се мотивират хората да не напускат страната

Добре е да има истинска политика на държавата за връщане на българите от чужбина, добави той

"Наблюдава се процес на завръщане на българи от чужбина, водени от собствени мотиви, но е добре да има истинска политика на държавата в тази посока". Това каза пред БНР бившият социален министър Иван Нейков в коментар на идеята на социалното министерство да стимулира с финансова подкрепа до 1200 лева българи с висше образование да се завръщат от чужбина. 

Според него по-добре е да се мотивират хората да не си тръгват от страната, но е хубаво, че Министерството на труда започва да мисли за обратния процес. 

Иван Нейков посочи, че трябва да се проведе сериозна дискусия с общността зад граница, защото има опасност да се получи разминаване между стимулите, предлагани от държавата, и очакванията на хората, ако не се направят достатъчно проучвания:

"Логично е, когато искаш да стимулираш някого да направи нещо, да го попиташ дали това, което му предлагаш, ще го мотивира", каза той в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт".

Нейков коментира, че в последните 10 години толкова са се променили формите на труд, че българите биха могли да работят за страната и без да се намират физически в България:

"Ако ние им предложим различни форми на дистанционна работа и използваме техния капацитет в различни сфери в България, какво пречи да им кажем, че сме готови да плащаме за това нещо, след като ще можете вие, където и да сте, да изпълнявате задачи, които българският работодател или държавата ви възлага. Това ще ги мотивира също".

Цялото интервю на Людмила Железова с Иван Нейков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна