Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу изграждането на крематориум край Камено

Жителите на Кемено излизат на протест следващата седмица. Хората са против строителството на съоръжението край града. За 28 януари е насрочено общественото обсъждане на проекта. Преди него пред сградата на Общината ще се проведе протестен митинг. Междувременно в града се разпространява протестна подписка, подкрепена от 700 души, а до кмета Жельо Вардунски е изпратено отворено писмо, в което се настоява той и общинските съветници да гласуват единодушно против строителството на крематориума. "Не превръщайте Камено в Освиенцим", са написали протестиращите в писмото до кмета. В близост до обекта има помпена станция и хората са притеснени, че водата може да бъде замърсена.

„Крематориумът ще се намира на 300 м. от водоизточника на тази помпена станция. Има и друго. Имам съгражданин, който има 20 дка череши на няма и 50 м.-100 м. от въпросното място. Друг има 100 кошера пчели. Хората са възмутени и търсят отдушник да спрем този замисъл да не се построи този крематориум. Не го желаем и не го искаме. Възмутени сме и не искаме на територията на Камено това да стане. Ще си служим с всякакви средства, които позволява законът, но няма да позволим“, посочи един от организаторите на протеста Добри Добрев.

Дружеството „Ворик груп“ е инвеститор на проекта за изграждането на крематориум край Камено. Той ще бъде построен на площ от 15 дка, на мястото на бивша овощна градина. 

Позицията на инвеститора на проекта Кристиян Киров може да чуете и прочетете тук: 
https://bnr.bg/burgas/post/101219424/



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна