Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов: Не съм оптимист, когато говорим за държавни структури

По-добре да бъде частно управлението на ВиК сектора, смята той

Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Холдингът на ВиК дружествата има логични причини, за да бъде създаден, но аз не съм прекален оптимист, когато говорим за държавни структури". Това каза пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика. Според него е по-добре да бъде частно управлението на ВиК сектора, а това, че държавните дружества ще имат обща шапка, не пречи да има отделни концесионирани ВиК системи.

Той коментира, че екшън планът за решаване на водната кризата в Перник е задвижен, но има още работа, която да бъде свършена. По думите му не са много нещата, които могат да бъдат направени в кратки срокове. Според него липсата на валежи е важен фактор за нивото на водата в язовир "Студена".

Харизанов заяви, че всички по веригата под Нено Димов - до човека във ВиК Перник, който е изготвял исканията за водните количества във ВиК Перник, са виновни за кризата с липсата на вода. Той изрази недоумение защо само върхът на пирамидата - министърът на екологията Димов - е посочен като единствен виновник. 

МРРБ е принципал на ВиК дружествата и носи отговорност за състоянието на водния сектор, уточни още Харизанов в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Във връзка с кризата, свързана с лотариите, Харизанов заяви, че държавата, ако е искала Васил Божков да плаща на хазната по по-висока ставка, трябвало да му каже:

"Въпросът не е в това каква е ставката, а дали ще бъдат забранени частните лотарии", каза той и посочи, че държавното тото е на загуба и отново заяви, че мнението му за държавните активности в бизнеса е силно скептично.

Цялото интервю на Силвия Великова с Георги Харизанов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени