Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

The Brand New Heavies можем да видим и слушаме в зала „Универсиада“

BRAND

Кралете на фънка и символ на ейсид-джаз движението The Brand New Heavies излизат на сцената на зала „Универсиада“ месеци след излизането на едноименния албум “TBNH”, посветен на 30-ия юбилей на групата.
Ядрото на The Brand New Heavies са композиторите Саймън Бартоломео и Андрю Леви, които с музиката си вдъхновяват поколение успешни изпълнители, включително Jamiroquai, D’Angelo, Ерика Баду и суперпродуцента Марк Ронсън, който определя техния дебютен албум като един от петте, променили живота му. През годините 15 от хитовете на формацията достигат челните места на британските и американските класации за сингли, денс, клубна, аренби и хип хоп музика, а албумите им са с платинен статус по продажби. Сред най-обичаните им песни са „Dream On Dreamer”, „Sometimes”, „You’ve Got A Friend”, „Apparently Nothing”, „Shelter”, „Never Stop” и др.

Издаденият през 2019 г. албум включва колаборации със Сийда Гарет, НДеа Дейвънпорт, Анджи Стоун, Бевърли Найт, изгряващата звезда Лавил и самия Марк Ронсън.
Събитието е за лица навършили 18 г. , предупреждават организаторите.

ОПЕРА

Едно от най-големите имена в света на съвременната опера - драматичният сопран Мария Гулегина ще изпълни главната роля в операта "Тоска" от Пучини, съобщиха от Софийската опера и балет.

Гулегина е смятана за един от водещите драматични сопрани в света, единствената с 16 главни роли в  нови постановки в театър Ла Скала, между които „Манон Леско“, „Тоска“, „Бал с маски“, „Макбет“ и др.

Обявена от критиката за „Кралица на операта“, тя често се представя в на сцените на най-престижните оперни театри в света, като Виенската държавна опера, Мариински театър, Баварската държавна опера, „Дойче Опер“ Берлин, „Театро Лисеу“, „Ковънт Гардън“, „Опера Бастий“, „Театро Колон“, Болшой театър и др.

Гулегина е изпълнила над 165 пъти в Метрополитън опера в Ню Йорк главните роли в „Аида“, „Турандот“, „Тоска“, „Норма“, „Макбет“, „Набуко“, „Андре Шение“, „Дама пика“, „Селска чест“ и др.

МЮЗИКЪЛ

Небойша Брадич (Сърбия) е режисьор-постановчик на мюзикъла "Цигулар на покрива", чиито премиерни представления са на 24, 25, 26 и 31 януари в Музикалния театър.

Мюзикълът в две действия е композиран от Джери Бок по либрето на Джоузеф Стайн и Шелдън Харник, преводът е на Валери Петров.

Диригент-постановчик е Юли Дамянов, хормайстор – Людмил Горчев, хореографията е дело на Анна Пампулова. В новата сценична версия ще видим солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър.

Премиерата на  „Цигулар на покрива” на Бродуей е на 22 септември 1964 година. Постановката се играе над три хиляди пъти до 12 юли 1972 година.

През 1965 година мюзикълът спечелва девет награди „Тони”. Пет години по-късно „Цигулар на покрива“ е представен и пред лондонската публика, където са изиграни над 2000 спектакъла.

Мюзикълът “Цигулар на покрива” не е загубил своята популярност и до днес. Признат за класика в жанра, той продължава да се играе на много професионални и любителски сцени по цял свят.

За първи път в България „Цигулар на покрива” е поставен на сцената на Музикалния театър през 1993 година. 

Брадич е поставил е над 90 пиеси в театри в Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Гърция. Режисирал е и много опери, балети и мюзикъли. Бил е режисьор и директор на редица сръбски театри, сред които Националния театър в Белград, театърът на Крушевац, "Ателие 212" и Драматичния театър в Белград. Бивш министър на културата на Сърбия е в периода 2008-2011 г. В момента е главен редактор на културната програма на  Сръбската национална телевизия.

ИЗЛОЖБА

на кучета и конкурс ще се проведе от днес до неделя в зала „Универсиада“, съобщиха от Българската републиканска федерация по кинология.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна