Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вени Петрова, БХРА: Не искаме да сваляме правителството, надяваме се на диалог с него

Исканията ни са само икономически, твърдят хотелиери и ресторантьори

Решението за започване на протести бе взето на национална среща на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново.
Снимка: Здравка Маслянкова

"Исканията ни са само икономически, не търсим политическа ангажираност, не искаме да сваляме правителството, а се надяваме на диалог с него". Това каза пред БНР Вени Петрова - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, във връзка с решението им да работят с жълти жилетки от 25-и януари в знак на протест и с настояване към правителството и парламента за законодателни промени, които да изсветлят бранша. 

"Това е най-регулираният бранш - над 41 позиции са данъците и таксите, които ние плащаме ежемесечно и годишно. Това е твърде много", заяви тя в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

От асоциацията настояват да бъде преразгледана Наредба Н18, касаеща всички бизнеси, за да бъде изчистена от недоразуменията: "Не искаме наредбата да отпадне, а да бъде преразгледана", категорична беше Петрова и добави, че са дали над 100 експертни предложения към правителството.

"Новият софтуер, който сме длъжни да използваме, е абсолютно открит за НАП, за софтуерни фирми и за всички, които могат да се доберат до него. Не знаем какви са нивата на защита - има достъп до лични данни, до рецепти и т.н. ... Ако спре интернет, спираме да работим", коментира още тя и каза, че влизането в сила на тази наредба трябва да се отложи. 

Петрова даде пример, че там, където такава наредба работи - в Словения, Хърватия и Норвегия, системата не променя бизнеса, софтуерът е адаптиран към съответния бизнес, а персоналът на фирмите е обучаван между 4 и 5 години.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е получила подкрепата и на други сектори - търговци на храни, Асоциацията на българските заведения, софтуерните специалисти и др. Те очакват министърката на туризма Николина Ангелкова да обърне внимание на исканията им, а се надяват и на среща с правителството.

Цялото интервю на Силвия Великова с Вени Петрова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!