Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна епидемия в София от понеделник, ваканция и в редица области

| обновено на 24.01.20 в 19:15
Снимка: БТА

Учениците в София излизат в грипна ваканция от понеделник. Учебните занятия ще бъдат подновени на 6 февруари.

В област Монтана грипната ваканция бе удължена до идната сряда заради увеличената заболеваемост.

От понеделник до края на следващата седмица няма има учебни занятия в засегнатите от грипа градове в Бургаска област, Кърджали и Хасково. 

От днес в грипна епидемия са 5 общини на Благоевградска област - Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово. 

Учениците излизат в 5-дневна ваканция от понеделник, 27 януари, съобщи д-р Веселка Мончева.

„Това се наложи, тъй като заболеваемостта скочи над критичната стойност, както в Благоевград, така и в останалите общини. Там ще бъдат въведени всички забранителни мерки, свързани с грипната епидемия".

Епидемия бе обявена и във Велико Търново, но учебните занятия там ще продължат по план.

От утре епидемия е обявена в общините Севлиево, Трявна и Дряново, а от следващата седмица - в Луковит, съобщиха от регионалните здравни инспекции. 

От понеделник 27 януари до 4 февруари, включително, поради висока заболеваемост ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища в София. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок, съобщиха от пресцентъра на министерство на образованието.

В шест училища в ямболско се прекратяват занятията от понеделник

4 от училищата са в Ямбол. Едно е в община Стралджа и едно - в Елхово. Областта е в предепидемична обстановка. Най- голяма е заболеваемостта сред децата от 0 до 4 години. Детските градини ще продължат да работят но при изключително висок сутрешен филтър. 

Във ваканция през следващата седмица излизат и учениците в Асеновград

Предложението е на Регионалната здравна инспекция. Предстои кметът на общината  Христо Грудев да издаде заповед, с която да разпореди затваряне на училищата от понеделник. Ще бъде въведен и филтър във всички детски заведения.

В Симитли също е увеличен броят на заболелите, но засега грипът не е достигнал критични стойности.

Грипна ваканция за следващата седмица е обявена и за учениците в Кърджали.

Часовете ще бъдат възстановени на 3 февруари. Решението е на Регионалната здравна инспекция. В момента заболеваемостта е 112 на 10 000 души, което е под епидемичните стойности, но броят на заболелите продължава да расте.

26 болни от грип се лекуват в областната болница във Велико Търново, увеличават се пациентите и в Белодробната болница в града, постъпили с усложнения след респираторни заболявания, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Заболеваемостта от остри респираторни заболявания във Великотърновка област е 190 болни на 10 000 жители и минала епидемиологичното ниво. Най-засегнати са децата до 4-годишна възраст, посочи за БНР д-р Евгения Недева, директор на регионалната здравна инспекция. На лечебните заведения е разпредено да направят преразпределение на легловата си база, за да поемат пациентите. Грипна ваканция за учениците няма да има, защото по данни на училищата отсъстващите ученици са под 10 %.

В Монтанско удължиха грипната ваканция за учениците до 29 януари. За последните три дни болните от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с нови 100 случая, което прави заболеваемост от 276 на 10 000 души население. Отново най-засегната възрастовата група от 5 до 14 години. От изпратените за изследване в референтна лаборатория по грип и ОРЗ 16 носогърлени смилова, 14 са положителни за грип от тип А. В Монтанско грипна епидемия беше обявена на 22 януари.

От РЗИ препоръчват на общините Павликени и Сухиндол да преустановят учебните занятия от 27 януари, защото там отсъстващите ученици са 30 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!