Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев присъства на премиерата на филма „Следващото поколение“ в Тел Авив

Президентът Радев с участниците във филма от български произход - журналистката Ошрат Котлер и Габи Ашкенази, бивш шеф на Генщаба на Израел.
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Заедно със стотици представители на българската общност в Израел, президентът Румен Радев присъства в Тел Авив на снощната премиерата на филма „Следващото поколение“. Лентата на българския режисьор Димитър Гочев е посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война и техните наследници.

Пред препълнената зала Радев отбеляза:

„Осъзнавам колко сме щастливи българите с подвига на нашите предшественици, които със спасяването на своите приятели, съученици и съседи евреи, са ни спестили страшната морална дилема да се запитваме, както много други европейски народи днес, дали подобно спасение е било изобщо възможно.

Държавният глава допълни, че България има своето заслужено място в сърцата на българската общност в Израел и е от изключително значение споменът за спасяването на българските евреи да бъде предаден и на следващото поколение.

Президентът посети Израел за отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!