Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиодрама от гледната точка на един кон

колаж: Даниела Манолова

Радиотеатърът представя „Холстомер“, една история от Лев Толстой, разказана за радио, режисирана и изпълнена от Веселин Мезеклиев, в неделя (26 януари) от 0.30 часа. Сценичният спектакъл „Холстомер“, който предшества радиопродукцията, спечели конкурс за проекти в независимия сектор и беше направен с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Университетският театър на Нов български университет осигури сцената за неговите представления.

Сценичният „Холстомер“ се фокусира върху темата за извращението на човешките взаимоотношения, липсата на милост и състрадание към всяко живо същество и упадъка на духовния и морален живот. 

Аудиото „Холстомер“ поради своята природа интерпретира странната гледна точка на повествование още по-освободено и развихрено. Нюансите в изпълнителското майсторство на Веселин Мезеклиев правят не само едно пълнокръвно и вълнуващо слушателско преживяване с голямата класика, но и разказват една важна история по разбираем начин – историята за ирационализма в центъра на човешкото поведение.

„Холстомер“ е роман, написан през 1863 г. и довършен и публикуван през 1886 г. под заглавието „Холстомер: Историята на един кон“. За първи път сценична реализация на романа прави Георги Товстоногов през 1975 г.

През 2016 „Холстомер“ премина предварителната селекция на Международния фестивал за радиодрама на Обединеното кралство, влезе в програмата на категорията пълнометражна радиодрама и на 24 февруари 2016 г. в 10.10 местно време прозвуча в градчето Хърн Бей, Кентърбъри, не само на официалното конкурсно прослушване, но и пред широката публика и посетители в местните заведения, и се класира на второ място сред кандидатстващите 42 радиопиеси на фестивала.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!