Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще приеме през февруари директиви относно преговорите с Великобритания

Европейската комисия публикува в петък въпросник, в който подробно обяснява процеса на излизане на Великобритания от блока на 31 януари, последващия преходен период до края на годината и преговорите за бъдещите двустранни отношения.

Комисията заяви, че ще приеме на 3-ти февруари обширен проект за преговорни директиви за предстоящите разговорите, за които ще отговаря Работната група за връзки с Обединеното кралство (UKTF), начело с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Потенциалното удължаване на преходния период, който на този етап трябва да приключи на 31 декември 2020 г., трябва да бъде взето съвместно от двете преговарящи страни до 1-ви юли, като подобно решение може да бъде взето само веднъж за период от максимум две години, се посочва в съобщението на Европейската комисия.

По време на този преходен период, започващ на 1-ви феврури, Обединеното кралство няма да бъде включено в процеса на вземане на решения в ЕС и няма да има представители в европейските институции и агенции, но страната ще продължава да прилага законите на ЕС и ще остане в митническия съюз и в единния европейски пазар, поради което то ще е задължено да спазва произтичащата от това свобода на движение на хора, стоки, услуги и капитали. Освен това Великобритания ще има възможност да сключва търговски сделки с трети страни.

Студентите от ЕС, които ще започнат обучението си в Обединеното кралство през тази година, ще бъдат със защитени права до края на следването си, тъй като за тях ще важи принципа на завареното положение.  От своя страна, Европейската комисия ще издаде насоки до страните-членки как да регистрират британските граждани на своя територия.

По-рано днес председателите на Европейския съвет и Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, подписаха споразумението за британското напускане на ЕС.

Междувременно Европейският съюз обяви името на посланика си във Великобритания, който ще поеме своя пост, след като Обединеното кралство напусне съюза на 31 януари. 62-годишният португалец Жоао Вейл дьо Алмейда, който е бил пратеник на Брюксел в Съединените щати и в ООН, ще влезе в новата си роля от 1-ви февруари. 

След като Великобритания се отдели от Европейския съюз, тя ще има статут на трета страна. Върховният представител по външната политика Жозеп Борел обяви, че Брюксел ще поддържа в нея делегация, която е аналог на посолство. Съюзът има подобни делегации в страни като Съединените щати, Австралия и Турция. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!