Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК е обезпокоена за върховенството на закона в Полша

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е изключително обезпокоена от последния развой на ситуацията с върховенството на закона в Полша и няма да се поколебае да предприеме необходимите мерки, заяви говорителят на Комисията Кристиян Виганд.

"Комисията е изключително загрижена от ситуацията с върховенството на закона в Полша, особено от окончателното приемане на закон, с който се променя правната организация на обикновените съдилища", посочи Виганд и добави: "Нашата позиция е ясна от самото начало - ние изразихме притеснение по няколко повода. Продължаваме да следим развоя на ситуацията отблизо и ще анализираме окончателния текст, приет вчера, за да видим дали отговаря на европейското законодателство".

"Комисията няма да се поколебае да предприеме необходимите мерки, ако се налага", подчерта говорителят на ЕК.

Вчера полският Сейм одобри проектозакон, който цели да бъдат наказвани съдии, поставящи под въпрос реформите в областта на правосъдието на страната. Очаква се президентът Анджей Дуда да го подпише.

В средата на месеца Европейската комисия поиска от Съда на ЕС да наложи временни мерки на Полша, като нареди на кабинета да прекрати дейността на Дисциплинарната камара към Върховния съд, която може да подлага съдии на санкции заради техните съдебни решения. Камарата е съставена от съдии, избрани от Националния съдебен съвет. Членуващите в него магистрати се назначават от Сейма.

В петък Европейската комисия пък поиска от най-висшия съд на ЕС да замрази полският закон, който позволява уволнения на съдии, критикуващи правителствените промени в съдебната система.

Кристиян Виганд също така съобщи, че следващата седмица еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова ще бъде на посещение в Полша, за да обсъди последните реформи в законодателството на страната. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени