Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на професор Регина Райчева

БНР Новини

„Аз съм морето, аз съм брегът, аз съм детето“ – под това интригуващо заглавие професор Регина Райчева показва своите творби в галерия „Финес“. Експозицията включва около 75 произведения, изпълнени в калиграфска техника, с черен китайски туш и акварел върху китайска хартия.

Увлечението на авторката към това древно изкуство продължава вече 10 години, като работите са създадени по време на семинари и пленери в прочутото село Ковачевица, на морския бряг или Рила и Родопите.

Творбите, разположени в няколкото артистични пространства на галерията, ни водят към един интимен, пълен с енергия неин свят, претворен като лична отдаденост и своеобразна медитация.

В работите на професор Регина Райчева виждаме няколко основни теми: пейзажи, растения, хора, животни и цикъл абстракции, в които околния свят е пресъздаден в различни природни състояния – мъгла, дъжд, вятър или неземно спокойствие. Дървета, цветя и традиционните за китайската живопис бамбукови стебла са продължение на природната тема. Животните са друга нейна любима тема.

Регина Райчева претворява работите си в тази китайска техника обобщено, с един замах, с елегантност на четката, с невероятни нюанси, като пряк резултат от свързването със себе си и своята енергия в даден момент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна