Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Огън, тлеещ под вода" или как изплуваме от кризите и загубите

Анастасия Кузнецова и Жан-Батист Бутера: Много от болестите и проблемите се решават на духовно ниво

Анастасия Кузнецова и Жан-Батист Бутера
Снимка: Славена Илиева

Анастасия Кузнецова от Русия и Жан-Батист Бутера от Руанда са автори на книгата „Огън, тлеещ под вода“, която излезе на български език. Кузнецова и Бутера са руски възпитаници. И двамата имат над 20-годишна практика в психотерапиятапсихологията и хипнозата. Тя неколкократно е била между живота и смъртта, а той е бягал от геноцида в Руанда.

Идеята на нашата книга е вярата при травмата - въпреки голямото страдание от нея, накрая човек да може да я преодолее. Точно затова заглавието на книгата е „Огън, тлеещ под вода“, въпреки силната антагонистична природа на тези два елемента, пояснява Жан-Батист Бутера.

„Подобно на огъня, тлеещ под водата, човек след тежка травма е като „запечатан“ под водата, но в даден момент този огън избуява и чак тогава човек започва да живее истински. Това се случва при тежки заболявания, при загубата на любим човек или след тежка раздяла.“

Фрагмент от корицата на книгата

Имаме в практиката си много забележителни истории, казват авторите на книгата.

„Неотдавна, дойде при мен жена, мюсюлманка. В нейното семейство тя е била възпитавана да почита Бог и да спазва строгите традиции. Тя се омъжила. Нейният баща бил много добър човек, а съпругът се оказал тиранин. Той я биел, насилвал и тя не знаела какво да прави, тъй като ислямът забранява развода. Тя му родила две деца и вече не можела да се върне обратно в бащиния дом. Най-лошото обаче било че тя не можела да промени ситуацията - била научена, че мъжът е светец, а той продължавал да издевателства над нея. И тя тръгнала съвсем естествено по пътя на психосоматиката - нейният мозък и съзнание задали ясна задача на тялото да умре. Така се появил ракът. Тя започнала да умира от рак, била в първи стадий. Когато тя дойде при мен, тя споделяше, чняма друг изход за неяче не може да се самоубие, че не може да се разведе или да се върне в бащиния дом опозорена. Аз започнах да работя с нея като изтъквах, че любовта побеждава всичко, че нейният баща е прекрасен човек, че той ще си я приеме и няма да бъде опозорена. Тя много дълго се съпротивляваше и се страхуваше. Но накрая взе решение, че ще се върне при баща си. И баща й наистина прие нея и децата й, а след това тя победи и рака. Ето Ви една удивителна история! Почти половин година използвахме психотерапияхипнозаслед това всичко тръгна на добре - ракът спря да се развива. И тя продължи постепенно с лекари, медикаментозно лечение, психотерапия. Но главното тук е, че тя психологически успя да се справи с тази ситуация и тялото й започна да оздравява“, разказва Анастасия Кузнецова. 

„Философията на книгата се състои в следното - много от нашите заболявания и проблеми се решават на духовно ниво. В нашата книга ние говорим за религия, за разговори с Бог, накъде отива диалогът между човек и Бог и то в тежки за нас моменти“, допълва Кузнецова.

„Тази книга носи в себе си философски смисъл. Най-важното е да знаем, че всеки от нас може да се изгуби, когато се случат болезнени неща в живота ни, загубим близък човек или почва под краката си. Никой не е застрахован. Всеки може да падне, но не всеки може да стане. И ето това е философията на „Огън, тлеещ под вода“: важно е човек да се вдигне, да продължи да живее, да се бори за себе си“, подчертава тя.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна