Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Здравков: Темата "Ломско шосе" може да приключи до няколко месеца

Снимка: Божидар Янев, БНР
Възможно е да започне разширението на бул. „Ломско шосе“, от едноименната метростанция до Околовръстния път, още през тази година. Това заяви главният архитект на Столичната община Здравко Здравков, който поясни, че всичко зависи от отчуждаването на имотите в района. Но несъгласни с изкупните цени, няколко месеца вече собствениците на земите провеждат протестни акции.

Недоволството на собствениците на имоти от северната част на бул. "Ломско шосе", в участъка от ул.„Лазарица“ до Околовръстния път продължава от доста време. През последните месеци те системно правят протестни акции, както на пътния участък, така и пред Столичната община.
Васил Цветанов, председател на Инициативния комитет „Ломско шосе“ каза, че освен несъгласие с изкупните цени за отчуждаване, които според него няма как да са реални след като независимият оценител е нает от Столичната община, той и съседите му са недоволни и от това, че процедурата се прилага само от тяхната страна на булевард. Отчуждаванията стават по регулация, защото така е одобрен Общият устройствен план, обясни арх. Здравко Здравков. 42 дела са заведени по процедури за отчуждаване, като при 21 от тях съдът се е произнесъл в полза на Столичната община като възложител и на част от ищците са изплатени сумите. Шест от останалите дела са разпределени за разглеждане.
Поне засега не може да се каже кога точно ще започне изграждането на разширението на бул.„Ломско шосе“, а собствениците на имотите, които трябва да се отчуждят, са категорични, че ще продължат да настояват за справедливи цени. Въпреки че няма да имат избор, освен да напуснат имуществото си, ако съдът се произнесе в полза на Общината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени