Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Висоцки. И, усмихвайки се, ми пречупваха крилата!

Вечер, посветена на големия руски бард, поет и актьор

Вечер, посветена на творчеството на руския актьор, певец, поет и бард Владимир Висоцки, ще се състои на 24 януари в 18.30 в Руския културно-информационен център. Събитието е посветено на рождения ден на барда 25 януари. В програмата са включени фотоизложба, посветена на Владимир Висоцки, концерт с песни от репертоара на Владимир Висоцки в изпълнение на Анри Дончев и Валентина Шчебетовска, документалните филми "Владимир Висоцки. И, усмихвайки се, ми пречупваха крилата!", "Владимир Висоцки. Песни за войната".

В "Артефир" кинокритикът Владимир Ястреба разказа за документалните филми, посветени на големия руски бард.

"Мисля, че нито един филм, нито един разказ не може да разкаже истинската история на живота на Владимир Висоцки, но е добре, че правят такива филми, в които всеки по свой начин разказва за творчеството и биографията на Висоцки. Докато беше жив, за Висоцки нямаше заснети документални филми, те се появиха едва след като той напусна тоя свят, за съжаление. Това не намалява достойнството на тези филми, които излизат почти всяка години. Те съдържат спомени на негови колеги, на негови приятели и все повече разкриват характера и таланта на Владимир Висоцки. 

"Владимир Висоцки. И, усмихвайки се, ми пречупваха крилата!", "Владимир Висоцки. Песни за войната" са премиери и за Руския културно-информационен център, и за България. 

"Владимир Висоцки. И, усмихвайки се, ми пречупваха крилата!" е направен по случай 80 години от неговия живот и творчество. Филмът включва уникални архивни кадри, непоказвани досега в нито един документален филм. Тук има съвсем различна позиция от показваната в предишни филми. Дикторският текст чете неговата колежка от Театър "Таганка" Алла Демидова, която сама разказва: "Аз по принцип отказвам да участвам в такива филми, но когато разбрах, че в този филм има редки кадри и филмът е направен като уникално произведение, реших да участвам". 

"Владимир Висоцки. Песни за войната"

"Тази година се навършват 75 години от победата във Великата отечествена война. Висоцки никога не е участвал във военни действия, но пишеше с автентично чувство за това, което е войната. Ветераните му пишеха: "Вие сте този Висоцки, с когото ние воювахме" абсолютно сериозно." 

Уникално за вечерта ще бъде приветствието на сина на Владимир Висоцки – Никита Владимирович – който специално изпрати поздрав на присъстващите на тази прожекция. Уникална е и фотоизложбата, защото в нея има никога непоказвани досега снимки. 

"Висоцки е геният на нашето време" – красноречиво казва за барда режисьорът Андрей Тарковски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна