Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай поставя под блокада 13 града с над 40 милиона души население заради коронавируса

Китайци с маски чакат автобус до затворения рибен пазар Хуанан в град Ухан, провинция Хубей, смятан, че е свързан с появата на новия вирус.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай разширява ограничителните мерки, след като броят на жертвите от новия коронавирус достигна 26 души. 13 града с над 40 милиона души население ще бъдат под блокада, за да се ограничи разпространението на заразата.

Китайските власти потвърдиха 830 случая на заразени с новия вирус. Бяха регистрирани и първите смъртни случаи извън провинция Хубей, чиято столица Ухан се смята за огнище на заболяването. 

Съединените щати също съобщиха за втори случай на болестта на своя територия. Заразена е 60 годишна жена, пътувала наскоро до Ухан. Турция пък обяви, че е върнала в родината й китайска туристка, която показала симптоми на пневмония. 

Мерките за ограничаване разпространението на болестта в азиатска държава включват спиране на железопътния, въздушния и автобусен транспорт, както и движението на фериботи и метрото. Киносалоните, увеселителните паркове и други обществени обекти получиха нареждане да затворят.

Властите в Пекин и Шанхай призоваха хората, които се връщат от районите, в които има случаи на заболявания от новата пневмония, да останат 14 дни в къщи под карантина. 

За да се ограничи разпространението на вируса, бяха отменени редица празненства за настъпващата Лунна нова година, властите затвориха и големи туристически обекти като част от Великата китайска стена, Забранения град в Пекин и Дисниленд в Шанхай. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна