Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на Уолстрийт след втори случай на заразен с коронавирус в САЩ

Пазарът на акции на Уолстрийт заличи първоначалния си позитивен старт на търговията в петък, като основните фондови индекси вече бележат солидни понижения след новината за втори случай в САЩ на заразен с китайския коронавирус.

Вторият случай на човек, заразен с коронавирус в САЩ, беше потвърден, съобщиха от Центърът за контрол и профилактика на заболяванията. Става въпрос за 63-годишна жена от Чикаго, която се е заразила с вируса, след като е пътувала до Китай. Тя се върна в САЩ на 13 януари през международното летище "О’Хеър".

Френските власти също обявиха за два случая на хора, заразени с китайския коронавирус - първият в Бордо, а вторият в Париж. Френският здравен министър посочи, че това са първите случаи на заразени със смъртоносния вирус в рамките на Европа и че вероятно ще има и други.

Междувременно компанията за бързо хранене McDonald's спря бизнеса си в пет града в Китай, тъй като се появяват все повече случаи на смъртоносен вирус. Освен в Китай и САЩ, потвърдени случаи на заразени с коронавирус има и в Тайланд, Виетнам, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Япония. Броят на починалите от коронавируса в Китай достигна 26, а заразените - 830.

Новината за втори заразен в САЩ ликвидира първоначалната позитивна инвеститорска настройка на Уолстрийт, подчертавайки опасенията, че разпространението на болестта може да наруши пътуванията и търговията и да забави глобалния икономически растеж.

Индексът на сините чипове DJIA вече се понижава със 185 пункта (спад с 0,64%), широкият индекс S&P500 - с 0,90% и технологичният Nasdaq Composite се понижава с 0,91%, след като и трите водещи фондови индекса се повишиха в началото на сесията с между 0,2% и 0,4%, а Nasdaq дори успя да удари по-рано през деня ново рекорден връх от 9 451,43 пункта.

Акциите на McDonald's Corp. поевтиняват с 0,6% след информацията за затваряне на нейни ресторанти в пет китайски града.

Ръст с над 8% обаче има при акциите на  Intel Corp., след като технологичният гигант отчете доста по-добро нарастване на печалбите и на приходите през последното тримесечие. По-рано през деня акциите на Intel дори успяха да поскъпнат до 19-годишен връх от 69,29 долара за акция.

Повишение с близо 3% до рекорден връх от 138,13 долара има и при акциите на American Express Co., след като и голямата компания за кредитни карти и пътнически услуги представи по-силен доклад за тримесечните си печалби.

Подновените притеснения относно китайската вирусна епидемия обаче отново се отразяват най-негативно на компаниите от въздухоплавателната и казино индустрията. Така например акциите на  United Airlines Holdings Inc. поевтиняват с 4% и на American Airlines Group Inc - с 4,2%, докато акциите на Wynn Resorts Ltd се понижават с 4,02%, а на Melco Resorts & Entertainment Ltd - с 2,4%.

Днешното понижаване на доходността на американските държавни облигации пък се отразява негативно на банковия сектор, като акциите на JPMorgan Chase & Co поевтиняват с 2,18%, а на Bank of America Corp - близо 2 на сто.

Сериозното поевтиняване на фючърсите на американския лек суров петрол с 2,45% към 54,00 долара за барел рефлектира негативно върху акциите на енергийните компании, като общият енергиен подиндекс, влизащ в S&P500, се понижава с 1,5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени