Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение от 6,8 по Рихтер в Източна Турция с поне 22 загинали

Няма данни за пострадали български граждани

| обновено на 25.01.20 в 15:33
2
Хора пред разрушена сграда след силно земетресение в провинция Елязъг, Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите на силния трус с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер в Източна Турция се увеличава с всеки час. 22 са вече загиналите, а 1030 души са ранени. В област Елязъг, където е епицентърът на труса, пристигат спасителни екипи и помощи от редица турски градове. 

В района на бедствието пристигна президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. С него пристигнаха социалният и земеделският министър.

Смята се, че има 22-ма живи под разрушени сгради, съобщи по-рано вътрешният министър Сюлейман Сойлу. Предишните оценки бяха, че сред останките на разрушените сгради се намират 30 души.

Прокуратурата е започнала разследвания срещу хора, споделили „провокативно съдържание“ в социалните медии. Известният сеизмолог проф. Наджи Гьорюр написа в „Туитър“, че въпреки предупрежденията за риск от земетресения в района не са били предприети мерки.

Започна евакуация на 814 души от затвора в град Адъяман заради щети, нанесени върху сградата.

Поне 13 от вторичните трусове са били с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер.

От 1031 души, потърсили помощ в болниците, 382 са били ранени. 128 от тях са хоспитализирани, 34 се намират в интензивно отделение, заяви на пресконференция здравният министър Фахреттин Коджа.

Президентът Румен Радев изказа съболезнования на своя турски колега Реджеп Ердоган. "В този труден момент България е съпричастна с трагедията на своите съседи и е готова да окаже подкрепа за преодоляване на последиците от земетресението", се казва в съобщението на пресцентъра на държавния глава.

По-рано и премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до турския президент, в която изрази надежда, че спасителните екипи ще помогнат за спасяването на хора от разрушените сгради. Външният министър Екатерина Захариева предложи помощ от България при нужда в съболезнователна телеграма до турския ѝ колега Мевлют Чавушоглу.

По-рано здравният министър на страната Фахретин Коджа заяви, че в област Теневит, която беше епицентърът на труса, 30 души са били затрупани под отломки в срутили се сгради и за съжаление броят на загиналите може да нарасне. Двама от починалите са загубили живота си вследствие на сърдечни кризи по време на бедствието. Поне едно дете и четирима души са били извадени от руините в добро състояние. 

По данни към един часа местно време двама души са тежко ранени в Елязъг, а трима са сериозно пострадалите в Малатия. Това съобщи по време на пресконференция вътрешният министър Сюлейман Соевглу. Управлението по извънредните ситуации съобщи, че към три часа  местно време са изпратени около хиляда спасители със 182 машини. Спасително-издирвателните работи продължават и в момента.

Епицентърът на земния трус е бил в източната турска област Елязъг, но трусът е бил усетен дори и в съседни страни като Армения, Грузия, Ливан и Сирия до Тел Авив.

В района продължават вторични трусове със сила от над 5 по скалата на Рихтер. Според специалисти те може да продължат до една седмица.

В засегнатите общини са били изпратени 418 спасители и пожарникари от различни области в цяла Турция. Управлението по извънредните ситуации е изпратило по около 1700 палатки и легла и 9200 одеяла. Метеоролозите предупреждават, че температурите през нощта може да паднат до – 7-12 градуса под нулата и предупреждават за риск от измръзвания за решилите да прекарат нощта на открито.

Военният министър на страната Хулуси Акар заяви, че армията е готова да окаже помощ, ако такава бъде поискана.

Летището на областния център Елязъг функционира, не са прекъснати и сухопътните връзки със съседните области. Мобилните оператори заявиха, че ще осигурят на жителите на засегнатите селище безплатен интернет и минути за разговори по мобилните мрежи.

Турските авиолинии обявиха, че към Елязъг и Малатия са планирани 5 допълнителни полета на фиксирана цена от 150 лири (около 45 лв.) от Истанбул и Анкара. Мобилните оператори заявиха, че ще осигурят на жителите на засегнатите селище безплатен интернет и минути за разговори по мобилните мрежи.

Засегнати са били поне 100 сгради и хората са предупредени да не влизат в къщите си поради риска да бъдат затиснати, ако при вторични трусове постройките рухнат.

Поне един човек е бил спасен изпод развалините до момента, съобщиха турски медии. В област Елязъг се издирват 30 души.

Към мястото на трагедията са се отправили вътрешният, здравният и министърът на околната среда и благоустройството. Гръцкият външен министър Никос Дендиас поднесе съболезнования на колегата си Мевлют Чавушоглу и изрази готовността на Атина да окаже помощ.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от нашето министерство на външните работи.

Посолството ни в Анкара е в постоянен контакт с местните власти. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Анкара на телефони : + 90 312 467 20 71; + 90 312 427 51 42; + 90 533 376 37 69.

Спасителните служби призоваха хората да затворят газовите вентили и крановете си за вода, както и да дръпнат електрическите шалтери. Специалистите съветват да се използват текстови съобщения, а не обаждания, за да не се претоварва мрежата и да се пестят батериите на мобилните телефони, тъй като от някои места постъпи информация за прекъсвания на електрозахранването.

Турция лежи на основни разломи и е предразположена към земетресения

През 1999 г. опустошително земетресение с магнитуд 7,6 удари Измит в Северозападна Турция, причинявайки смъртта на над 17 000 души, включително около 1000 в най-големия град в страната Истанбул. Тогава около 500 000 души тогава останаха без домове.

През 2011 г. земетресение удари източния град Ван и град Ерчи, на около 100 км (60 мили) на север, при което загинаха най-малко 523 души.

През септември миналата година пък земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер разтърси Истанбул, което накара жителите да бягат от сградите в икономическата столица на Турция.

Експерти отдавна предупреждават, че голям трус може да опустоши мегаполиса с население от 15 милиона души, който позволи през годините мащабно строителство без съответни предпазни мерки.

На 23 януари пък земетресение с магнитуд 5,4 удари западната турска провинция Маниса, без ранени или убити.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна