Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици абонати на ВиК в град Рила и селата са без водомери

Снимка: БГНЕС

Започналото преди две години поставяне на водомери за битовите и стопанските абонати в гр. Рила и селата не се прави поради несъгласие на абонатите, казаха работещи в регионалния воден оператор "Кюстендилска вода". Повечето от домакинствата плащат по досегашната система - по 5 куб. метра вода на човек от домакинството по около 1,50 лева за кубик.
Проблемът с поставянето на водомери в гр. Рила и общината е от години - така разхищението на вода, особено лятото, ще намелее значително. През 2018 год. се стигна до водна криза за съседната община Кочериново, която е на един водопровод с Рила и там водата не достигаше. Като една от мерките за преодобляване на кризата и сухия режим беше поставяне на водомер на всяко домакинство. И това започна в града и в близкото с.Смочево.  От домакинствата обаче са против, самата процедура е сложна и тромава, казва зам.-кметът на Рила Лазар Чавков.

Общи водомери за ползваната питейна вода се монтират на всяка от двете общини Рила и Кочериново, казаха от "Кюстендилска вода". Така се засича подаваната вода на "входа" на общините, за да се контролира разходът и загубите й. Поставянето на общи водомери за двете общини струва на дружеството около 12 хил. лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна