Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близки и приятели се сбогуват с фотографа Валентина Чрънкина

Валентина Чрънкина - фотограф
Снимка: Личен архив

След кратко боледуване на 71 години почина фотографът на Градския съвет на БСП - София Валентина Чрънкина.

„Загубихме изключителен професионалист, добър човек и любим приятел“, казва председателят Калоян Паргов, в чиито екип работеше през последните години Валя.

Калоян Паргов - председател на БСП - София

„Валя умееше да бъде приятел на всеки и го правеше с голямо сърце. Тя някак си тръгна неусетно, без да каже сбогом.

Едно от най-ценните неща, от които много хора се бояха, беше нейната силно изявена гражданска позиция. Тя не се притесняваше да изкаже тази позиция, без значение кой е пред нея - обикновен човек или голям началник. Винаги казваше на висок глас това, което мисли.

Обичаше правдата, която според нея трябваше да възтържествува. Възмездието, когато някой е сгрешил. Не обичаше хитреците и хитреенето на дребно. Обичаше хората с доблестна и честна позиция. Тя посвещаваше доста от времето си да разказва на по-младите за отминали времена. Тя общуваше с много хора, без значение от тяхната възраст, възгледи и позиции в обществото.

Изключителен професионалист. Много държеше на работата. Притесняваше се, когато закъсняваше със снимките, искаше всичко да е на време, за да може да бъде полезно на отразяването на събитията, особено когато снимката говореше много повече от текста.

Не говореше много, но умееше с едно изречение, с една дума да ти направи описание или на ситуация или на даден човек или да ти даде насока, пък "ти си знаеш", така казваше. Имаше един особен поглед, изпитателен. Понякога те гледаше из под очи, когато искаше да подчертае това, което казва, тази една дума или едно изречение. Изключително дълбок човек.“

През последните години Валентина Чрънкина отразяваше работата на Столичния общински съвет.

Йорданка Фандъкова - кмет на София

Поклонението ще се състои днес, 26 януари, от 10.00 часа в църквата на Централните софийски гробища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени