Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Няколко страни са нарушили оръжейното ембарго, прието на срещата за Либия

| обновено на 26.01.20 в 19:44

"Крещящите" нарушения на оръжейното ембарго върху Либия продължават, въпреки обещанията, дадени на конференцията в Берлин миналата неделя. 

Това констатира мисията на ООН в северноафриканската страна.

"През последните 10 дни се наблюдаваха многобройни товарни и пътнически полети, както за западната, така и за източната част на Либия, при което двете враждуващи фракции получиха модерно въоръжение, бронирани машини, военни съветници и бойци", твърдят от мисията.

Външното министерство на Германия изрази загриженост и пълна солидарност с декларацията, в която се сочи, че зад заплахата от нова ескалация на гражданската война стоят и "няколко" от участниците в Берлинския форум.

Миналата неделя в Берлин присъстваха лидерите на няколко европейски и африкански държави, както и ръководителите на Обединените арабски емирства, Русия и Турция.

Днес турският президент Реджеп Ердоган посочи като единствен виновник за ескалацията източнолибийския командир Халифа Хафтар.

Турският лидер визира и организация на руски наемници, която подпомага Хафтар:

"Няма как да очакваш състрадание и разбиране от такъв като него. Международната общност трябва да си даде сметка за това. Хафтар има на своя старана компанията "Вагнер" и в резултат на подкрепата и мощта, която получава от "Вагнер", той продължава атаките с всички възможни средства".
 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени