Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

„До 20 минути чиновникът длъжен да ни свърши работа“, пише в заглавие на първата си страница „24 часа“. Вестникът обяснява, че с това време ще разполагат чиновниците, за да свършат работа по запитване на гражданин, което е отправено на гише или по телефона. Ако е дошло по пощата, срокът може да е до 3 дни. Това предвиждат нови стандарти за административното обслужване, които правителството прие тази седмица по предложение на вицепремиера Томислав Дончев.

При нарушение на стандартите може да бъде наказан както конкретен служител, така и цялата администрация по реда на Закона за административното обслужване, предвижда постановлението на Министерския съвет. Чиновниците също ще са задължени и да поздравяват с „Добър ден“. Задължителното обръщение към гражданите пък е „Уважаеми господине/госпожо“, а в края на разговора трябва да пожелаят „Приятен ден“, уточнява „24 часа“.

„Глоба от 2 до 20 хиляди лева може да получи издателството за превода на романа „Под игото“ на Иван Вазов на съвременен български език“, информира „Телеграф“. Вестникът посочва, че т.нар. превод е незаконен. Министерството на културата вече е връчило акт за установяване на административно нарушение. Съгласно Закона за авторското право и сродните му права глобата може да достигне 20 хиляди. Освен това т.нар. превод може да бъде отнет в полза на държавата и предоставен за унищожение, допълва „Телеграф“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!