Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата Коби Брайънт загина в катастрофа с хеликоптер

| обновено на 27.01.20 в 08:31
Снимка: Архив БНР

Общо девет души са загинали в катастрофата на хеликоптера на баскетболната легенда Коби Брайънт, съобщи шерифът на окръг Лос Анджелис Алекс Виянуева. Сред тях са Брайънт и 13-годишната му дъщеря Джияна. 

По първоначална информация двамата са използвали хеликоптера, за да стигнат до мач, в който Джияна е трябвало да играе, а катастрофата е причинена от лошата видимост. Съпругата му Ванеса, не е сред тези, които са били на борда на хеликоптера. Двойката има четири дъщери, най-малката от които се роди през миналия юни.

Според вестник "Ню Йорк Таймс" причината за катастрофата е мъгливото време и лошата видимост около хълмовете в района на град Калабасас, Калифорния, където пада машината.

Коби Брайънт

Според Лос Анджелис Таймс машината се е запалила във въздуха, като аварията е станала в задната перка на опашката, в резултат на което хеликоптерът е паднал в спираловидна треактория на земята. Виянуева разкритикува сайта TMZ, който съобщи за случая преди официалните власти. Според шефира, никой не бива да разбира за смъртта на близките си от интернет.

Коби Брайънт е роден през 1978-а година. Влиза в НБА веднага след гимназията и прекарва 20-годишната си знаменита кариера в Лос Анджелис Лейкърс. Пет пъти е шампион на НБА, два пъти е избиран за най-стойностен баскетболист (MVP) на финалите, 18 пъти е избиран за участие в Мача на звездите. Известният с прозвището си Черната мамба, е четвъртият най-резултатен играч в историята на асоциацията с отбелязаните 33 643 точки. Двукратен олимпийски шампион е със звездния отбор на САЩ от Игрите през 2008-а година в Пекин и четири години по-късно в Лондон.


Коби в действие

Личности от света на спорта, изкуството и политиката изразиха шока си от кончината на Брайънт и дъщеря му. Някогашният партньор на Брайънт в Лос Анджелис Лейкърс, Шакил О'Нийл написа в Туитър, че е загубил "брат" и "племенница". Една от настоящите звезди на НБА, Джоел Ембийд заяви, че е започнал да играе баскетбол заради Брайънт и винаги е искал да бъде като него. 

В свое интервю за MTV самият Брайънт казва: 

"Да притежаваш умението да правиш хората щастливи, играейки любимата си игра, да насочваш децата по позитивен път, да им даваш лъч светлина, за да постигнат мечтите си - това е всичко за мен и обичам всяка секунда от него."


Животът и кариерата на Коби Брайънт

В мач между Сан Антонио Спърс и Торонто Раптърс двата отбора започнаха играта си с нарушение на правилото за изстрел до 24 секунди, по този начин почитайки един от двата номера, които Брайънт носи в кариерата си. Минута мълчание за Брайънт имаше и на предварителната церемония преди раздаването на наградите "Грами". 

Стотици фенове на Лейкърс се събраха и оставиха цветя пред залата "Стейпълс център". 



Церемонията по връчването на наградите "Грами" в Лос Анджелис беше белязана от новината за смъртта на Коби Брайънт.

Десетки негови почитатели се събраха, за да му отдадат почит пред "Стейпълс сентър".

"Тази нощ посвещаваме на Кобе", обяви поп звездата Лизо, излизайки на сцената, за да открие церемонията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна