Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ягодинската пещера - перла в пещерния свят в България

Пещерата е разположена в едно от най-живописните ждрела у нас - Буйновското

Снимка: БТА
Ягодинската пещера е определяна като перла в пещерния свят в България, не само заради наличните в нея над 20 вида скални образувания, но и заради богатия растителен и животински свят, които присъстват в нея. Освен това пещерата е разположена в едно от най-живописните ждрела у нас - Буйновското. 

Пещерата е позната още като Имамова дупка, но е кръстена на намиращото се до нея село Ягодина. По своята морфология тя е многоетажна, лабиринтна пещера. Някои от вътрешните ѝ оформления напомнят за Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, форми на животни и фантастични фигури.

В пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракове, а поверието гласи, че двойките които се женят тук, не се развеждат. Пещерата е дълга 10.5 км, което я прави третата по дължина в България и най-дългата в Родопите, и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 м. Третият вход е естественият и именно от него започват първоначалните проучвания през 1963 г. 

В началото на естествения вход е открито енеолитно жилище, датиращо от 4-то хилядолетие преди Христа, единствено в Европа, запазено в естествения си вид. До пещерата се стига по шосето Девин - Доспат, като се завива вляво при стената на язовир Тешел. Трябва да се има предвид, че пътят от Тешел до пещерата е еднолентов.

В обслужването на Ягодинската пещера работят 16 човека затова има и повече екскурзоводи - 8 души, което прави възможно пещерата да бъде отворена непрекъснато, разказва Сергей Генчев от туристическото дружество „Родопея“, което стопанисва пещерата.

“Имаме потенциала да приемаме на час до 1000 човека, може и повече, а всъщност групата за един екскурзовод е от поне 45-50 човека. Пещерата е по-посещаема предимно в периода на летните отпуски, когато и децата са във ваканция”, казва екскурзоводът.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна