Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японец разработи технология за 3D-принтиране на суши

Снимка: http://radistambolov.eu

Създаването на вкусна и евтина храна на 3D-принтер ще стане възможно най-рано след 30 години, смята японският дизайнер и технолог на корпорация „Дентсу” Рьосуке Сакаки. Той е разработил нова технология за приготвяне на традиционното в Япония суши.

Доскоро едва ли някой си е представял, че цифровата фотография ще замени лентовата, да не говорим за изработването на обемни предмети на 3D-принтери. Сакаки решава да доразвие този процес и създава принципно нова концепция за изработване на храна.

За отпечатването на обикновена снимка на обикновен принтер е необходимо съчетание на четири основни цвята – червен, син, жълт и черен. За храната, е необходимо да бъдат съчетани различни вкусове – солено, сладко, кисело и горчиво, уточнява дизайнерът.

Сакаки признава, че „отпечатаните” по неговата технология ястия засега отстъпват на традиционното суши и е необходимо време, за да има изобретението търговски успех и да бъде икономически изгодно.

Според него, през следващите 5 години отпечатването на храна ще струва скъпо. Предвид темповете, с които се развива техниката и се увеличава броят на потребителите на подобни продукти, отпечатаното суши ще стане по-евтино от обикновеното, смята Сакаки.

За да се постигнат същите качества като на натуралното суши, вероятно ще са необходими поне още 30 години

За да стане вкусно, е необходима правилна текстура, а това е сложен процес, обяснява изобретателят. С помощта на съществуващите в момента 3D-принтери това е трудно осъществимо. Необходими са принтери, които печатат на клетъчно и молекулярно ниво. За момента може да се използва комбинация от растителен желатин като агар-агар и продукти с животински произход, за да се пресъздадат разнообразни вкусове. Ако се използва технологията на струйния печат, мастилото може да бъде заменено със соев сос, саке или оцет и да се съчетае с други продукти, за да се програмира промяна на вкуса.

В касетите на 3D-принтера за суши са включени съставки като желатин, оризово брашно, соева маса, водорасли, подправки, хранителни бои и витамини. С помощта на принтера и ръцете на робот се създават миниатюри в кубични форми, които не могат да бъдат създадени от човешка ръка – например суши под формата на старинен замък.

За разработването на тази технология Сакаки създава проекта „Open Meals”, в който участват 20 човека – дизайнери, технолози, програмисти, учени и предприемачи.

Планира се тази година в един от ресторантите в Токио да се инсталира 3D-принтер за изработване на храна. Сега вече може да се създава имитация на месо от соева маса и мазнини, както и десерти и сладоледи с красиви форми.

„Екипът ни се занимава основно с принтери за суши, но в рамките на проекта „Open Meals” е разработена обща концепция, обединяваща в себе си храненето, технологиите и изкуството. Смятаме по този начин да създадем храната на бъдещето”, подчертава Сакаки.

Информацията е на БГНЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!