Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интензивното отделение на Детската болница "Проф.д-р Иван Митев" отвори врати след ремонт

4
Детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София
Снимка: Ани Петрова

Интензивното отделение на Детската болница "Проф.д-р Иван Митев" отвори врати след 20-дневен ремонт и тази седмица ще приема пациенти като пулмологично отделение. От 3 февруари се възстановява дейността му като интензивен сектор, съобщи ръководството на болницата при представяне на обновеното крило.

Интензивното отделение на Педиатрията затвори в края на миналата година след като напуснаха анестезиолози и педиатри. Поводът беше смъртта на тригодишно момченце от столицата.

Сега ситуацията е овладяна, съобщи заместник-директорът на болницата доц. Димитър Русинов и  доц. Димитър Калайков:

"Следващият понеделник вече ще възстановим интензивната дейност, т.е. тук вече ще бъдат приемани деца с диабет и коми, с епилептични статуси и вече  няма да изпращаме децата в Националната кардиологична болница и в "Пирогов", ще си ги лекуваме сами. Имаме назначен анестезиолог, освен това отделението е попълнено с лекари, все още имаме трудности със сестрите. Млади колеги, които нямат специалност по педиатрия, но искат да специализират педиатрия, така че те ще работят тук, двама анестезиолози ще имаме, единият ще започне от 3 февруари, другият - една седмица по-късно".

Заради лошото състояние на интензивното, от гражданската инициатива "За Доброто" събират скоростно средства за ремонт, от които 22 хиляди лева от дарения, а общо за обновяването сумата възлиза на 50 хиляди лева с апаратурата, сред която машина за поставяне на венозен източник.

Кремeна Кунева: "За нас е много важно, че все повече и повече хора се включват в такъв тип каузи. Ние като родители считаме, че е наша работа, когато трябва да помагаме за по-доброто лечение на децата си и да го правим".

Доброволците ще доставят и 4 специални креватчета. През септември те обновиха изцяло и нефрологията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна