Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още двама обвиняеми за водната криза в Перник

| обновено на 27.01.20 в 19:10
Снимка: БГНЕС

След бившия министър на екологията Нено Димов, специализираната прокуратурата обвини за водната криза в Перник бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и бившата заместник-кметица на града Севделина Ковачева. 

Димов е в ареста от две седмици, а Витанов и Ковачева са задържани засега за 72 часа. Тепърва ще стане ясно дали спецобвинението ще иска и за тях да останат за постоянно в ареста.

За какво са обвинени двамата обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

"По отношение на бившия управител на ВиК дружество Перник са повдигнати обвинения за две престъпления - за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. По отношение на и.д.кмет на община Перник е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление".

От спецобвинението уточниха, че Иван Витанов е обвинен, че умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на водната мрежа на Перник и на водата от язовир "Студена",  като щетата от това е изчислена в приблизителен размер на 11 690 000 лева .

Обвинението на Севделина Ковачева е, че въпреки че писмено е била уведомена от Витанов за силно намаляващата вода в язовир "Студена",  не е предприела необходими действия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна