Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мастните клетки усещат светлината

Мастните клетки, разположени дълбоко под кожата на човека, усещат светлината. Когато тялото не получава достатъчно светлина, тези клетки променят поведението си и увеличават риска от метаболитен синдром, съобщи БТА като се позова на Сайънс Екс.

Откритието е на учени от детския медицински център в Синсинати и е публикувано в сп."Сел рипортс".

Учените изследвали как мишките контролират телесната си температура.

Проучването им показва, че излагането на светлина регулира начина, по който два вида мастни клетки работят заедно, за да произведат суровините, които останалите клетки използват за енергия.

Учените стигат до извода, че слънчевата светлина е необходима за нормалния енергиен метаболизъм при мишките.

Авторите на изследването посочват, че нарушенията в този основен метаболитен процес отразява нездравословния аспект на съвременния начин на живот - прекарването на прекалено много време в затворени помещения.

"Телата ни са се развивали през годините под светлината на слънцето, включително сме развили гени за усещане на светлината, наречени опсини", каза д-р Ричард Ланг, биолог, който участва в изследването. "Сега обаче ние прекарваме голяма част от времето си на изкуствена светлина, а тя не осигурява пълния спектър светлина, която получаваме от слънцето". /Антоанета Маркова/


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна