Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоовлажняващи се контактни лещи изобретиха японски учени

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

Въпреки удобството, което предлагат, контактните лещи имат и своите недостатъци. Продължителното им носене може да причини синдром на сухото око. Японски учени предлагат разрешение на проблема под формата на самоовлажняващи се контактни лещи, съобщава БТА като цитира сайта Медгаджет. 

Когато се носят дълго време, традиционните контактни лещи могат да изсушат очите, намалявайки честотата на мигане и повишавайки влагоизпаряването. В резултат могат да възникнат проблеми като дискомфорт, рани на роговицата и възпаления. 

В опит да предложат разрешение на проблема, учени от университета Тохоку са разработили прототип на самоовлажняващи се контактни лещи. 

Прототипното устройство поддържа слой слъзна течност между себе си и окото чрез феномен, известен като електроосмотичен поток. Движението на течността се осигурява чрез прилагане на електрическо напрежение през заредена повърхност. В случая контактните лещи това се постига чрез прилагане на ток върху хидрогела, от който са изработени. По този начин се извлича течност от естествения слъзен резервоар, разположен зад долния клепач.

Автоматичният овлажняващ процес се захранва от миниатюрни биосъвместими батерии. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна