Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се разпределят средствата за култура на общинско ниво

Диана Андреева
Снимка: БГНЕС

"Културата би следвало да е водещ приоритет, поне така е обявено от правителството и самите общини, но това не личи от финансирането ѝ" – коментира в "Нашият ден" Диана Андреева, директор на "Обсерватория за икономика на културата".

Какви са критериите, по които едно културно събитие получава финансиране? Дали устойчивостта и значението на даден проект са водещи, или определянето на културния календар на общините зависи от конюнктурни причини?

"Общинските съветници в голяма степен са част от общината и в много по-малка степен диспутът се води извън общината и решенията идват от нея. Липсва методология, липсват приоритети, липсва стратегия. Важно е да има национална стратегия, но много по-важно е да има общински стратегии. Когато липсват, е трудно да разберем защо едно събитие получава финансиране, а друго – не", каза Андреева.

Друг проблем, който бе набелязан, е, че, от една страна, има децентрализация на културните дейности, но няма финансова децентрализация на общините и те получават финансиране от държавния бюджет.

От "Обсерватория по икономика на културата" са в процес на създаване на единна методология, през която да се наблюдава общинското финансиране на културата. 

Андреева наблегна на необходимостта от ясна методология, която да следи как всеки един публичен лев ще бъде похарчен и разходван и най-важното какъв ще бъде ефектът от това.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!