Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ, МВР и ДАНС ще следят разпространението на китайския коронавирус

| обновено на 27.01.20 в 20:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разпространението на китайския коронавирус ще бъде следено от оперативна група, в която влизат представители на Здравното министерство, МВР и ДАНС.

Въпреки ниската вероятност за внос на вируса, у нас е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност, заяви директорът на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев.

При евенутално установяване на коронавирус у нас лечението ще се извършва в Инфекциозните отделения на страната. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев:

"Оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че бъдещото разпространение е много вероятно, че заплахата за Европа за внос е на средно ниво и че засега мерките, които се прилагат, са достатъчни".

В момента на летище София се осъществява засилен контрол, включително чрез инфрачервени термокамери, като особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон - градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че все още няма лечение за коронавируса:

"Сега вече се преливат антитела от преживелите, взима се кръв, взимат се антителата и се лекуват с тях болните. Засега, подобно за хепатит С и за грип, няма лечение за коронавируси".

Страната ни ще има тестове за изследване на китайския грип до седмици по линия на Световната здравна организация .

Световната здравна организация оцени като "висок" риска от разпространение на китайския коронавирус в глобален мащаб. Броят на починалите в Китай достигна 81, а заразените - близо 3000 . Коронавирусът е установен в още десетина държави, в това число Съединените щати и Франция. Властите в Германия препоръчаха днес на германските граждани да избягват пътувания до Китай, а Монголия затвори границата си.

Завърналите се днес от Китай музиканти от фолклорния състав от Петрич ще бъдат под медицинско наблюдение 14 дни, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев:

"Списъкът е подаден към РЗИ-Благоевгард и към общопрактикуващите лекари в Петрич. 14 дни ще бъдат под медицинско наблюдение, термометрирани всеки ден. Получиха точни указания, ако все пак някой от тях развие някакви симптоми, ще има специализиран кабинет в Инфекциозната болница, отделение на болницата в Петрич, където ще бъдат преглеждани и ще се прави първоначалният тест за грип. С оглед да изключим всички други възможности. Веднага ще се вземат и проби за допълнително изследване за всички възможни вируси. Нямаме в момента възможност да доказваме този корона вирус".

Европейската комисия е готова да подкрепи репатрирането на граждани на ЕС от Китай заради разпространението на коронавируса, съобщи говорителят на Комисията Стефан де Керсмакер.

Той обаче уточни, че решение в тази насока може да бъде взето само от страните членки. Този следобед трябва да се състои заседание на комисията за безопасност на здравето, което идва след оценката на европейския център за превенция и контрол на болестите.

На него ще бъде обсъдено развитието на болестта, особено навлизането на вируса в Европа и по-конкретно във Франция, където той бе открит в края на миналата седмица.

Членовете на комисията ще разговарят и за подготовката на страните членки за борба с болестта и в частност на болниците да се справят с новите случаи, превенцията, информацията към пътуващи граждани, както и координацията на ответните мерки.

Проби за новия коронавирус България очаква да получи до две-три седмици по линия на Световната здравна организация, допълни доцент Кунчев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!