Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски пиеси на български език

Проф. Калина Стефанова в Китай
Снимка: НАТФИЗ

"Това е книга, която съдържа две пиеси и много текстове, които са свързани с тези пиеси и с т.нар. "театър на говора" - това е западният тип драматургия, западният тип театър в Китай". Това каза пред БНР театроведката проф. Калина Стефанова, преподавател в НАТФИЗ, за първата книга от поредицата "Виж Китай", посветена на китайската култура, икономика и история. 

Пиесите са “Буря” на Цао Ю, написана през 30-те години на 20 век,  и “Чайна” на Лао Шъ, написана през 50-те години на 20 век.

"Тези пиеси се водят за върховете, за шедьоврите, за най-добрите пиеси от този тип в Китай. Затова решихме да започне с тях, а ще бъде цяла поредица. Не случайно подзаглавието е "Въведение в съвременната китайска драматургия", защото възнамеряваме да има няколко книги, в които да се представят и други пиеси - съвсем съвременни, които са много популярни", уточни проф. Стефанова в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт".

Тя посочи, че двете пиеси са поставяни по цял свят. "Буря" е сравнявана с древната гръцка драматургия, а "Чайна" може да се сравни с най-високи постижения на световната драматургия, добави проф. Калина Стефанова

Има преведени български пиеси на китайски и е естествено да се запознаем и ние с тяхната драматургия, обясни театроведката.

Цялото интервю на Людмила Железова с проф. Калина Стефанова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени