Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън: Великобритания желае 5G мрежа, но без риск за националната сигурността

Снимка: архив

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви в понеделник, че правителството му иска да въведе 5G технологията за британския народ, но без това да изложи сигурността на страната в риск.

Освен това той заяви, че и двата важни въпроса, придобиването на 5G технология и запазването на националната сигурност, трябва да бъдат решени едновременно.

В отговор на въпроси на събитие в Лондон, Борси Джонсън също така отхвърли твърденията, че китайските власти ще имат полза, ако "Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd) получи одобрението на Даунинг стрийт да участва в изграждането на 5G мрежата във Великобритания.

Той отбеляза, че ще вземе решение за ролята на Huawei в британската 5G мрежа, което да даде на потребителите и на бизнеса ползите от новата технология, без да се нарушава националната сигурност.

Предстои във вторник Джонсън да реши каква роля ще играе китайският Huawei в 5G телекомуникационни мрежи, като той е изправен срещу интензивен натиск от администрацията на президента Доналд Тръмп да блокира китайската компания, за която от САЩ се опасяват, че може да компрометира британските държавни тайни.

Британският премиер отбеляза, че има начин да се позволи на потребителите и на бизнеса да имат достъп до новата технология, без да се компрометират отношенията за сигурност с разузнавателния алианс, известен като "Пет очи" (англоезичен разузнавателен съюз между Австралия, Нова Зеландия, Великобритания, Канада и САЩ).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!