Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на СЗО пристигна в Пекин заради вирусната епидемия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус пристигна в Пекин, където ще разговаря с представители на китайските власти за борбата против разпространяването на смъртоносния коронарвирус. Починалите в Китай вече достигнаха 81 души, а заразените са близо 3000.

Миналата седмица СЗО се въздържа да обяви глобално извънредно състояние в областта на здравеопазването с констатацията, че Китай предприема необходимите мерки, включително поставянето под карантина на градове с население около 50 млн. души.

Днес обаче СЗО преразгледа оценката си и вече преценява степента на здравна заплаха като „висока“, а не като „умерена“, каквато беше досега.

Междувременно беше потвърден и първият смъртоносен случай от коронавируса в Пекин. Пациентът, петдесетгодишен мъж, починал от дихателна недостатъчност, съобщават държавните медии. И той преди това е бил в град Ухан, който е огнището на смъртоносния вирус.

По-рано Китайският център за контрол и превенция на заболяванията разкри, че се опитва да направи ваксина срещу вируса, който е подобен на SARS от далечната 2003-а година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна