Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства", информира на първата си страница "Труд". Първи сме по доплащане за лекарства в ЕС. Това е съобщил бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, като се позовава на данни  на Евростат за миналата година.

Пред "Труд" той е посочил, че за 2019 българинът е доплатил 3, 955 млрд. лева. Според статистиката холандците и германците дават най-малко за лекарства.

"С 5% поскъпнаха храните на едро за седмица", съобщава вестник "Дума" по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Това не е единственият рязък скок в средните цени за последните два месеца, отбелязва изданието. Храните на едро поскъпнаха в средата на ноември 2019 с 5,65 на сто, а преди коледните празници - с 2%.

"Минималната заплата от 610 лева ни стига за 409 литра мляко, на испанеца - за 1,8 тона", изчислява "Монитор". В съседна Гърция си купуват почти 852 литра мляко с минималната заплата. 520 са литрите в Румъния.

"Тестваха системата на София - може да подава 300 литра вода в секунда на Перник", пише "24 часа". Изпълнителният директор на “Софийска вода” Васил Тренев е обяснил, че е направена симулация какво би станало, ако се подава още 300 литра в секунда към резервоара “Мало Бучино”.

Обикновено количеството, което се подава до него, е около 100 л/сек. Постепенно е било увеличено количеството и след 3 часа са достигнати до 420 литра в секунда. Тествахме системата още 3 часа и всички съоръжения работиха нормално, допълни зам.-изпълнителният директор на “Софийска вода” Станислав Станев, цитиран от "24 часа".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!